Transactionele analyse

Transactionele analyse (TA)

Met transactionele analyse wordt het helder hoe je met anderen communiceert en wat jij kan bijdragen in de relatie met de ander.

Het model van de ‘ego-toestanden’ laat zien dat iedereen reageert vanuit de Ouder, de Volwassene of het Kind in zichzelf. Als je bijvoorbeeld vanuit Kind communiceert (‘ik kan het toch niet, doe jij het maar’) dan beweeg je de ander in de Ouder en kan je een reactie krijgen die kleinerend aanvoelt. Als je je hiervan bewust bent kan je leren effectiever en professioneler te communiceren.

TA Transactionele analyse

Voorbeeld

Bas is niet tevreden over het werk van een collega. Hij uit zijn ongenoegen naar de collega op een kritische, beschuldigende toon (Ouder). De collega gaat meteen in de zelfverdediging en haalt er van alles bij om aan te tonen dat de beschuldiging niet klopt (Kind). Het wordt een welles/nietes discussie die niks oplost, zeker niet voor de toekomst. Als Bas op een neutrale toon het probleem aankaart bij de collega (Volwassene) zal hij beroep doen op het verantwoordelijkheidsgevoel van de collega en een volwassen reactie terug krijgen. Daarmee is de kans groot dat het probleem is opgelost en de collegiale verhouding goed blijft.